Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


54. Ügyelés tolmáccsal

 

Sokszor már reggel kilenckor „felvettük” a munkát. Amikor a műszak még csak a díszleteket állította be, máris szükség volt egy ügyelőre. Többnyire a színház saját műszaki gárdája varázsolta fel a színpadra a vendégtársulat által hozott „anyagból” a díszletet. De hogy mit, hova kell tenni, azt irányításra végezték. Ha idegen nyelvű volt a társulat, máris szükség volt tolmácsra. A világítást is a mieink állították be, de ahhoz is tolmács kellett. A tolmács átadta nekem a kérést, én pedig a saját műszaki dolgozóinknak továbbítottam.
Majd az ügyelőnek elmagyaráztam, mit, milyen gombbal ér el az ügyelőpulton. (általában felcímkéztük nekik) Hogy hogyan tudja kezelni a függöny leadását, és felhúzását. – ezt többször inkább rám bízták.
Mikor kezdődött egy előadás, a kezdés előtti „szertartás” az enyém volt, vagyis kiadni a közönséghívót, amit az erkély fölött berendezett „hangtár” ügyeletes hangosítója küldött ki a nézőtérre, kezdés előtt 15 perccel, 5 perc múlva újra, majd kiadott egy 3 percest (ez automatáról működik), csak az utolsó hívó, az azonnali kezdő megy külön gombnyomásra.
Ezután beálltam a darab ügyelője mellé, mellettem a tolmáccsal, de így elég muris volt például a függöny kezelése. Az opera ugye, zenéből áll – mint tudjuk – kivéve a recitativót. Az ügyelő tudja, a zene mely részére induljon a függöny. Na most ezt tolmácson keresztül elég gázos, – ha rám mutat, hogy most, akkor nyomom, de nem. Magyarázott a tolmácsnak, a tolmács átadta nekem, a függöny pedig alig várta hogy „felvegye a munkát”. Persze késve indult, de sikerült meggyőzi az ügyelőt, ha nem meri egyedül kezelni, ne szavakkal magyarázzon. Időben szóljon, hogy készüljek a függöny leadására. A feje fölött átnyúlva, a gombon lesz a kezem, ha a fejével int, nyomom a gombot. Ennyi.
Többnyire a felvonások közti szünetet is a színpadon töltöttem, a díszlet átállítása miatt. A mi díszítő munkásainkat én hívtam, a világosítók munkáját is segíteni kellett.
Nem tudom melyik társulat, melyik előadása, melyik esztendőben, melyik országból..... de arra emlékszem, hogy ott a saját ügyelő kezelte a függönyt, és egy felvonás végén nem volt hajlandó leereszkedni. Volt kis pánik – nem én pánikoltam – én azonnal felszóltam a világosítóknak, csináljanak generál sötétet. Függöny helyett.......
 

Rack Zsuzsa fényképe.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.