Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


53.Volt, van, és remélem lesz is

 
Miskolci Nemzetközi Operafesztivál


2001 óta rendezik meg nyaranta, világhírű operaénekesek és operaegyüttesek részvételével.
A fesztivál, mint kezdeményezés története Hegyi Árpád Jutocsa, a Miskolci Nemzeti Színház akkori igazgatója és Müller Péter Sziámi, a Játékszín művészeti vezetője nevéhez fűződik. A lehetőséget a színházi épületegyüttes 1997-re befejeződött rekonstrukciója után létrejött öt játszóhely (Nagyszínház, Csarnok, Játékszín, Kamaraszínház, Nyári Színház) adta. A rendezvénysorozat művészeti igazgatója 2003-től 2007-ig Marton Éva, a világhírű szoprán volt (Ennek forrása: Wikipédia)
Ez a rendezvénysorozat a szezonzárás után kezdődött.
Nagyon szép, és izgalmas emlékek is fűznek hozzá. Hárman ügyeltük az összes előadást. A művészeti titkárság „térképet” készített, melyikünk, mikor, hol dolgozik? Nagyon élveztem ezt a nyüzsgést. Szinte reggeltől késő estig folyamatosan bent voltunk. Amikor késő éjszakába lett vége az előadásnak, – a fesztivál szervezés zsebére taxival lehetett hazajutni.
Mint fentebb olvasható, öt helyszín volt, nemcsak minket kellett egyeztetni, hanem a helyszínt is. Ha a Nagyszínpadon zengett egy opera, nem lehetett előadás a Csarnokban, mert áthallás volt. Így az időpontok ehhez voltak beállítva. Délelőtt Játékszín, ehhez fért Nagyszínpadi előadás. Ha a Kamarában volt, nem lehetett a Játékszínben. Szóval ügyesen kellett tervezni.
Mi hárman, háromfelé szaladtunk, majd helycsere. Aki végzett a Kamaraszínházban – mondjuk délutáni előadásban, átmehetett a nagyba, az estire.
Mivel a fesztivál nemzetközi, sok-sok idegen nyelvű társulat érkezett, (Ma már – sajnos – egyre kevesebb). Büszke vagyok a színházamra, mert alig volt szükség külső tolmácsra. Rendelkeztünk olyan tagokkal, akik beszéltek: angol, német, francia, olasz, román, horvát, szlovák, és orosz nyelven. Sok dolguk volt, mert nekünk nagy szükségünk volt rájuk. A társulatok hoztak saját ügyelőt, tehát ők ültek a pultnál, de mi mindvégig ott álltunk, szükség esetére. Az pedig mindig volt...

 

Rack Zsuzsa fényképe.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.