Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


43. Én, mint operaügyelő...


Újabb nyár, újabb nyári munka. 1986. július.
Miskolci Belvárosi nyári színház. Ez a Minorita templom udvarában volt. Hangulatos, kellemes.
Amit még addig soha nem csináltam, egy opera akadt az utamba. Rossini: Sevillai borbély.
Volt gondom, nem mondom. El merjem-e vállalni, vagy ne? Ugyanis kottát olvasni nem tudtam. (azóta sem tudok – persze erre nem vagyok büszke) Lesz, ami lesz, csak megoldom valahogy. És tényleg megoldottam.
A darabot Szinetár Miklós rendezte, kifejezetten a nyári játékokra. Többször tette fel nekem a kérdést: Van-e már partitúrája? Mondtam neki, hogy nincs, – hála Istennek. Mit is kezdtem volna vele? Elkértem az asszisztensének a szövegkönyvét, amit egy napon belül legépeltem magamnak. Én tehát az áriák szövegét követtem, az volt az iránytű. Igaz a kottaolvasás nem ment és most sem megy, de fülem van a zenére – tekintettel a táncos múltamra, tehát el tudtam igazodni.
Fantasztikus előadás volt, és felejthetetlen a környezet, az operaénekesek, és persze a rendező.
Itt említem meg, hogy idén (2015 nyarán, – Operafesztivál) összetalálkoztam vele a Színház folyosóján, boldogan üdvözöltem, és megkérdeztem, emlékszik-e rám? Azonnal válaszolt: Sevillai borbély 1986. Fantasztikus élmény volt számomra. Sajnos a szereposztás nincs meg, de pár szereplőt megemlítek:
Csurja Tamás – aki nagyon fiatalon hunyt el. Begányi Ferenc – aki szintén nem él már. Szüle Tamás,- aki városunk szülöttje, Csonka Zsuzsanna és még sokan mások
Noha nem vagyok nagy operakedvelő, ezt az operát a szívembe zártam örökre. Néhány előadás erejéig 1987 nyarán Egerbe is elvittük. Talán a várudvarba. Erre nem emlékszem pontosan.
Az opera-ügyelést ezzel be is fejeztem, operettekben dolgoztam, de többnyire prózát ügyeltem.
Rack Zsuzsa fényképe.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.