Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


38. Tájelőadások, vendégjátékok

 
Amikor még a színpadon dolgoztam, az Egri Gárdonyi Géza Színház, testvére volt a Miskolci Nemzeti Színháznak. Ez együtt járt azzal, hogy amely darabot Miskolcon bemutattunk, azt játszottuk Egerben is. Így aztán egy héten belül legalább háromszor zötyögtünk el Egerbe. Ezt neveztük „tájolásnak”. Ugyanakkor voltak környékbeli települések, ahova szintén elvittünk egy-egy előadást, amit talán vendégjátéknak mondhatunk.
És akkor voltak fesztiválok, én a POSZT-ton (Pécsi Országos Színházi Találkozó) jártam többször is, de annyira nem bírtam a buszos utazást, hogy mindig engedélyt kaptam arra, hogy vonattal menjek.
Még Zalaegerszegen is volt előadásunk (Hamlet). Világvége.
A környéki előadásokra is, mindig szorongva utaztam. Pedig hát.... egy ügyelőnek kell leginkább toppon lenni.
Indulás előtt névsor olvasás, le ne maradjon senki. Hazafelé szintén. Előadás végén bemondtam az indulási időpontot – beleszámítva, hogy a művészek lélegzetet vegyenek, és megigyanak egy pofa sört a büfében.
1998. március 29-én, budapesti vendégjátékra indult a társulat. A „Fiatalság bolondság” című zenés darabbal. Felejthetetlen volt az indulás.
A „tájbusz” a színháztól nem messze egy parkolóban várt minket, reggel 8 órási indulással (így emlékezem) Az biztos, hogy nagyon korai indulás volt, nem tudom miért, bár ilyenkor mindig „bejáró próba” van, idegen helyre hiába visszük a saját díszletet, azért csak meg kell barátkozni a környezettel.(erről külön fogok mesélni)
Tehát korai indulás, ami duplán volt korai, mert ezen a napon állítottuk át az órákat a nyári időszámításra. Előző este pedig féléjszakába húzódó próba volt, pihenési idő kevés maradt.
Így történt, hogy egy ideig türelmesen vártunk az egyik zenészre, de mivel hajtott az idő, visszamentem a színházba, és felhívták telefonon. Szegénykém, akkor ébresztették. Én nem írtam fel („fegyelmire”), de a titkárság tudott a késéről, (amiért legalább egy ejnye-bejnye bünti jár) de talán nem büntették meg.
Miután még otthon volt a zenész, így elindultunk az autóbusszal, és felmentünk érte az Avasra.
Ez az eset mélyen megmaradt bennem...

Rack Zsuzsa fényképe.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.