Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


32. Nincs megállás

 
Az ügyelő egy órával az előadás kezdése előtt érkezik, és átveszi a színpadot a színpadmestertől. Megnézi, minden a helyén van-e, ha hiányzik valami, akár bútor, akár kellék, akár egy paraván bekészítése egy „gyors-öltözéshez”, azonnal korrigáltatni kell.
(Gyors öltözés, amikor a szereplő kilép a színpadról, és csupán pár perce marad arra, hogy teljesen új arcot öltsön. Ilyenkor időbe kell hívni hozzá öltöztetőt, aki már kezdés előtt bekészítette a ruhákat, kell hívni fodrászt, frizurát igazítani)
Az ügyelő előadás kezdés előtt fél órával megköszönti a darab társulatát a generálhívóban, és ezzel együtt adja az első figyelmeztetőt. (A következőképpen: Szeretettel köszöntöm a ….... szereplőit. 18.30 perc, első figyelmeztető) Az én ügyelésem kezdetén, még nekünk kellett végigjárni az öltözőket, leellenőrizni, hogy megérkezett-e a színész, énekes és táncos. Még a fodrásztárba is bekukkantottam. Mikor még a színpadon dolgoztam, szigorúan az öltözőnkben kellett lenni, ameddig leellenőrzött minket az ügyelő. De már a következő nemzedék ezt nem vette komolyan. Sokszor a negyedik emeleten, a büfében kerestem őket. Aztán elérkezett az idő, amikor az öltöztetők feladta lett, hogy jelentse nekem, ha nem érkezett meg időre valaki, 5-10 percig türelmes voltam, utána jelentettem a titkárságnak, ahol valaki rátelefonál a későre. Vagy megbüntetik vagy nem. (általában nem)
A második figyelmeztetőt kezdés előtt 15 perccel kapják meg a szereplők. Ezzel egy időben kimegy az első közönséghívót, (felvételről megy, -ezt a hangtár kezeli) és befáradhatnak a nézők. Még három jelzést kapnak, 10 perccel kezdés előtt, három perccel kezdés előtt, és egy azonnalit. Az előadás kezdés előtt öt perccel (én) bemondtam mindig, hogy 5 perc múlva kezdést hívok. Ilyenkor csapódtak az öltöző ajtók, akik késében voltak.... 
A színházi előadás általában öt perccel a kezdési időn túl kezdődőik. Például 19.05.
Amikor vége van az előadásnak, az ügyelő bemondja: „Az előadást befejeztük, jó éjszakát kívánok.

A műszak szétszereli a színpadot, és átáll a másnap reggeli próbára.

Rack Zsuzsa fényképe.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.