Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


28. Mi is az a szövegkönyv?

 
A szövegkönyv színpadi előadások, rádiójátékok (stb.) szövegét, esetleg az adott produkció instrukciós leírásait tartalmazzák. A színházi szövegkönyvet „szakmai nyelven” példánynak nevezik. Példányt kapnak: a rendező, a szereplők, az ügyelő, a súgó, valamint a műszak egyes tagjai.
Ez a hivatalos leírása a Wikipédiában.
ügyelőpéldány; vezérkönyv 
a színjátékszövegnek az ügyelő használatára készített példánya, melybe a rendező utasításai alapján bejegyzésre kerül minden technikai mozzanat (díszletváltozás, kellékszükséglet, világítás, külső zajok, zene, függönymozgatás, színpadtechnikai effektusok stb.), valamint a színészek és a csoportos szereplők (statisztéria és karszemélyzet) színre lépéseinek helye és végszava. A folyamatos játszás során az ügyelő az ügyelőpéldány segítségével vezeti le az előadást.

Én sokszor gépeltem szövegkönyvet, mert akkoriban még nem volt számítógép, nem volt fénymásoló. Indigóval, talán négy-öt példányban készítettem. A másolatok már áttetsző vékony papírra kerültek. 
Teljes példányt kapott a rendező és asszisztense, az ügyelő, és a súgó. Legfontosabb az ő példányuk. Hiszen az ügyelő irányítja az előadást, tehát minden szó fontos, például, ha neki kell indítani a színészt a színpadra lépéshez, mert olyan helyről lép be, ahol nem lehet hallani a végszót. Ilyenkor egy jelzőlámpa megvillantásával segít neki.
A súgónak azért kell a teljes példány, mert – főleg a próbák alatt – ő a legnagyobb mankója a szereplőknek. Minden szó fontos.
A hetvenes években a színészek még nem kaptak szövegkönyvet, csak kivonatokat, vagyis, szerepüknek megfelelő „csonka” szövegkönyvet. Csak a szövegüket (a hozzátartozó zárójeles instrukciókkal) előtte a végszavakkal. (A végszó az, amit az a szereplő kap a színen lévő kollégától, amire neki meg kell jelennie. – hát..... ezt nem mindig kapják meg egymástól úgy, ahogy valójában le van írva. De ha nem verses a darab, elnézhető, a jó kolléga azonnal helyre tudja tenni.
Ma más világot élünk Minden színésznek teljes példánya van, amiben kihúzó filccel színezik be a saját mondanivalójukat.
Szükséges a háttérmunkásoknak is. Ebből dolgoznak a világosítók, a hangtár, de a jelmeztervezőnek, és díszlettervezőnek is fontos.
 

Rack Zsuzsa fényképe.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.