Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


27. Mi az a rendelkezőpróba?

 
Elméletileg arról szólna, hogy egy próbaidőn belül (négy óra) végigfutunk a darabon, jelenetenként,melyik szereplő hol fog bejönni, és hol fog kimenni. A színpadon díszlet jelzések. A színészek próbaruhában, kezükben szövegkönyv, az ügyelő szorgalmasan beír a példányába minden fontos eseményt. Tudnia kell mikor ki lép színpadra, és milyen végszóra, és merről.
Többnyire mégsem így működik a rendelkezőpróba. Sok rendező azonnal „rendez”, tehát alig haladunk valamennyit, mert már az általuk megálmodott kész jelenetet akarják látni. Ezért többször ismételtetik ugyanazt. 
Általában 5-6 hetet kap egy darab a próbára. A díszletek folyamatosan készülnek, és bekerülnek a színpadra mihelyt lehet. 
Gondolom, ma is úgy van, mikor a színpad foglalt volt (esti előadás), áttelepültünk vagy próbaterembe, vagy másik színpadra, ahol éppen nem történt semmi. De dolgoztunk szorgalmasan.
Elérkezett a főpróba hét, az egyetlen szabadnapunk a hétfő, ilyenkor munkanappá vált, reggel este főpróba, mert általában pénteken volt a premier. 
Hosszú próbák, néha az éjszakába nyúló. Minden díszlet a helyére került, a szereplők a jelmezekbe bújtak, fejükre kerültek a parókák. Öltöztetők álltak készenlétben, ha gyors-öltözés volt, de sokszor volt szükség rájuk akkor is, ha a ruhák szakadtak, a gombok lepotyogtak, elromlott a cipzár, ziher tűt elő. Őrültek háza 4 napig.
A premier napján már nem illett délelőtt próbát tartani, csak, ha nagyon muszáj volt.

(a kép-illusztráció
Miskolci Nemzeti Színház, Színházak Éjszakája, 2015. szeptember 19. - "Pillantás a hídról")

Rack Zsuzsa fényképe.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.