Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


13. Csupán tíz esztendőt voltam színpadon

Rack Zsuzsa fényképe.Sokan irigylik a színházi dolgozókat a hosszú nyári szabadság miatt, ami persze csak a művészeti dolgozókat érinti. Tessék kiszámolni, egy „civilnek” mennyi szabadsága van, persze bedolgozott évek alapján, de évente hozzátéve a szombatokat és vasárnapokat, valamint az egyéb ünnepnapokat, talán nem kevesebb, mint a színházi dolgozóké, csak más elosztásban, amihez a dolgozók is hozzászólhatnak, azaz akkor veszik ki az szabadságukat – legalábbis egy részét, amikor akarják, akár télen, tavasszal, vagy ősszel. Mi nem válogathattunk. Szezon vége júniusban, új évad indul augusztusban. Köztes szabadság nincs. Mondjuk természetesen vannak kivételek – mint például haláleset a családban. Amikor Édesanyám meghalt, akkor és is kaptam felmentést, és valaki beugrott a helyemre.
Nekem először roppant furcsa volt, rettentő hosszúnak találtam a hat hetes szabadságot. Mert mint irodista, volt az a két hét, és kész. De ez a pálya sokkal izgalmasabb volt, mindig nagyon vártam az új évadot, az új bemutatókat, az új kalandokat.
Szinte a szezon megnyitója után azonnal a balett terembe mentünk, és elkezdtük formába hozni magunkat, hogy munkára készen álljunk. Mindent bele, kipihenten, ami többnyire erős izomlázzal végződött, másnapra mindenünk fájt, és az izomlázat kellett legyűrnünk.
Csupán tíz esztendőt voltam a színpadon, ezalatt 35 előadásban szerepeltem.
Nagyon jó csapat volt az akkori tánckar, összetartó, és mindig vidám. Sokat dolgoztunk, ezért sok kellemes emléket gyűjtöttem be.
Volt olyan napunk, hogy reggel bementünk, éjfélkor mentünk haza. Mert: Kezdtük a balett gyakorlatokkal, utána próba, délután háromkor előadás, este hétkor még egy előadás. A köztes időben vagy a színház büféjében, de lehet, hogy csak az öltözőnkben „rendetlenkedtünk, viháncoltunk”. Nemegyszer volt olyan napunk, hogy, csak az öltöztetők által előkészített jelmezekről tudtuk, hogy éppen melyik darab volt műsoron.
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.